C-mine Genk, Transformatie, ontwerpen studiejaar 2 (2007)

De ontwerpopgave behelst de inrichting van een plein in de stad Genk en concentreert zich op de voormalige mijnsite van Winterslag. De voormalige kolenmijn wordt getransformeerd tot het culturele centrum van de stad en de regio. Het nieuw te creëren culturele centrum, met onder andere een bioscoop, schouwburg, kunstacademie en woningen, ligt rondom een (binnen-)plein waaraan vorm gegeven moet worden.

Concept: Transformatie: Het plein kan getransformeerd worden al naar gelang de gewenste functie

Uitgangspunten ontwerp:

  1. Flexibele indeling met diverse gebruiksmogelijkheden evenementen, verblijven (zitten, liggen, lunchen, ontmoeten) theater, expositie, film, dans, happening
  2. Ruim en open plein met een ‘veilige’ sfeer, gebruikers moeten zich vrij voelen het plein te gebruiken (durven, geen pleinvrees) Grote ruimte verkleinen/verzachten.
  3. Respect voor mijn-verleden en historie, elementen hieruit in ontwerp opnemen
  4. Heldere en rustige vormgeving: schachtbokken en oude gebouwen voeren de boventoon, plein vormgeving is ondergeschikt hieraan.

Bureau Alle Hosper heeft het ontwerp voor het plein (Ruimte voor Spektakel) in werkelijkheid gemaakt, de uitvoering is voltooid. De inleiding voor de studieopdracht is gegeven door Hanneke Kijne van Bureau Alle Hosper.

Docenten: Ad Koolen en Sinta Komala

C-mineTransformatie

Concept en impressie

C-mine Detailering

Detailering