Oer-Hollands
Deze landschappelijke tuin ligt aan drie zijden tussen water. De houten woning ligt aan een dijk. Er is ruim zicht over een veenweidepolder. Hollandser wordt het niet.
Na verbouwingen aan de woning wilden de bewoners ook meer van hun tuin en uitzicht genieten. In de bestaande situatie verstoren schuttingen, sierbeplanting en veel spontane begroeiing het zicht. De wens was een landschappelijke tuin met mediterrane sfeer. Een uitdaging voor een oer-Hollands erf in het vochtige veenweidelandschap.

Mediteraan
De uitgebouwde woonkamer en een bestaande veranda gaven aanknopingspunten om de mediterrane sfeer hier aan te koppelen. Met verhoogde borders van gestucte muurtjes zijn zonnige ‘Ibiza’ zitjes gecreerd. In de drogere grond van de verhoogde borders gedijen planten met een mediterrane uitstraling beter dan in het vochtige veen. Een pergola en een ‘open tuinkamer’ van grillige boomstammen versterken het ‘Ibiza effect’.

Landschappelijk
Verder van het huis wordt de tuin steeds landschappelijke en natuurlijker. Een natte lage plek, vermoedelijk ooit een sloot, wordt verdiept waardoor hier meer water kan staan in natte periodes. Rond deze wadi is plek voor waterminnende planten. De natte laagte levert een aantrekkelijk beeld en deelt de tuin op ongedwongen wijze in tweeën. Direct achter huis zijn sierborders, gazon en sierheesters. In het zuidelijk deel voeren ruiger gras en inheemse bomen en heesters de boventoon. Een vlonderbrug verbindt deze twee delen met elkaar en maakt een aantrekkelijk en gevarieerd ommetje mogelijk.

Nieuwe heesters en bomen bieden privacy richting de buren, maar laten zichtlijnen op het landschap open. Het ontwerp is uitgewerkt tot een definitief ontwerp met beplantingsplan. De opdrachtgevers zorgen zelf voor de uitvoering van het ontwerp.