Landelijke ‘veenweide’ tuin
Deze landelijke tuin met eindeloos uitzicht op het veenweidegebied is met het landschap verbonden. Kleurrijke tuinelementen zijn gegroepeerd in ‘eilanden’. Zo blijft het uitzicht en de connectie met het landschap de boventoon voeren. Op iedere zitplek beleef je het landschap en de tuin anders. De bewoners kunnen maximaal genieten van deze bijzondere woonplek.
In de bestaande tuin waren veel verspreid liggende beplantingsvakken met heesters en bloemen. Er was te weinig structuur. De tuineigenaren wilden meer samenhang en rust in de tuin. Met een goede basisstructuur voor de beplanting. De landelijke sfeer en het zicht op het open veenweidegebied wilden ze behouden. Ook kleurrijke beplanting voor pluk & sier en een moestuin moesten een plek krijgen in de tuin.
In het ontwerp is de wijde blik vanuit het woonhuis en vanaf de terrassen vergroot door de moestuin te verplaatsen. Deze is nu gekoppeld aan de schuur. De moestuin wordt prominent gemarkeerd door een rood bruin geschilderde betonnen ring. Deze refereert aan het agrarisch verleden van de locatie, een overblijfsel van een mestsilo. Omrand door een transparant wilgenhaagje vormt dit een bijzonder object in de verder rustig gehouden tuin. Het zitje is bestraat met gebakken klinker. Zo is deze plek omgevormd tot een intiem en beschut terras met zicht op de moestuin, de graslanden en de molen. Een bessenhaag begrenst en beschut de moestuin, deze wordt onderbroken door een lange zitbank. Dit doorkijkje zorgt voor de connectie tussen de tuin en de moestuin.
Aan de westzijde van het huis is een formeel ingedeelde kruidentuin. Vanuit de keuken is het nu makkelijk kruiden plukken. Een hortensiahaag gecombineerd met een groenblijvend haagje markeert de erfgrens met de buren. Het zicht op de weg blijft bestaan.
Een echte eyecatcher is een royale border met een explosie aan kleuren. Deze ligt als een soort eiland midden in het gras, naast de aangevulde bestaande hoogstam fruitboomgaard. Deze boomgaard dient tevens als schapenweide.
Ook aan de achterzijde van de schuur is een zitje gecreeerd. Hier zit je beschut tussen fijnbladig bamboe, maar met direct zicht op de sloot en de weilanden.
De tuin is in het najaar van 2014 aangelegd in samenwerking met Beemster Groenvoorziening.
Particuliere opdrachtgever