Tuinontwerp en beplantingsplan
Omsloten door een ‘duinwal’ met inheemse beplanting sluit deze duintuin naadloos aan op de omgeving. Binnen de beslotenheid ligt een weelderige tuin met veel privacy. De voortuin heeft juist een open karakter, zo komt de bijzondere woning goed tot zijn recht.

Het tuinontwerp is gemaakt voor de nieuwe en energie neutrale ambtswoning op West-Terschelling. Het is de eerst gebouwde woning van een nieuwe woonbuurt te midden van een duinreliëf met dennenbos. De gemeente Terschelling wil met een aansprekend en tuinontwerp ook toekomstige huiseigenaren inspireren om de tuin af te stemmen op de karakteristieke omgeving.

Het oorspronkelijke duinlandschap is verwijderd voor deze woonbuurt, de vrijgekomen grond is grotendeels verwerkt in een zandwal aan de achterzijde van de kavels. Door met het ontwerp aan te sluiten op dit reliëf past de tuin mooi in de omgeving en wordt privacy gecreëerd voor de bewoners. Inheemse ‘kustbeplanting’ vormt in combinatie met het reliëf en enkele groenblijvende heesters de erfscheiding. De hele tuin ademt de sfeer van het eiland uit, zowel in de beplanting als in de materialen. De borders krijgen met siergrassen en een zacht pallet van bloeiende planten het natuurlijk karakter was de bewoners wensen. Een combinatie van (zwart) hout, schelpen en beton verbindt de tuin zowel met de uitstraling van de woning als met het kustlandschap.

De aanleg van de omsloten duintuin is in eigen beheer door de gemeente Terschelling verzorgd, waarbij enkele beeldbepalende aanpassingen op het ontwerp zijn gemaakt. (voorjaar 2016)

de tuin in aanleg, maart 2016


definitief ontwerp en impressie beplantingsplan