Deze landelijke tuin met eindeloos uitzicht op het veenweidegebied is met het landschap verbonden. Kleurrijke tuinelementen zijn gegroepeerd in ‘eilanden’. Zo blijft het uitzicht en de connectie met het landschap de boventoon voeren. Op iedere zitplek beleef je het landschap en de tuin weer anders. De bewoners kunnen maximaal genieten van deze bijzondere woonplek.

In de bestaande tuin waren veel verspreid liggende beplantingsvakken met heesters en bloemen ontstaan, zonder structuur of samenhang. De tuineigenaren wilden graag een ontwerp met samenhang en rust. Er was behoefte aan een goede basis structuur voor de beplanting. De landelijke sfeer en het zicht op het open veenweidegebied wilden ze behouden. Ook kleurrijke  beplanting voor pluk & sier en  een moestuin moesten een plek krijgen in de tuin.

In het ontwerp is de wijde blik vanuit het woonhuis en vanaf de terrassen vergroot door de moestuin te verplaatsen. Deze is nu gekoppeld aan de schuur. De moestuin wordt prominent gemarkeerd door een rood bruin geschilderde betonnen ring. Deze refereert aan het agrarisch verleden van de locatie, een overblijfsel van een mestsilo. Omrand door een transparant wilgenhaagje vormt dit een bijzonder object in de verder rustig gehouden tuin. Bestraat met een stijlvolle gebakken klinker is deze plek omgevormd tot een uitnodigend, intiem en beschut zitje met zicht op de moestuin, de graslanden en de molen. Een bessenhaag begrenst en beschut de moestuin, deze wordt onderbroken door een lange zitbank. Dit doorkijkje zorgt voor de connectie tussen de tuin en de moestuin.

Het terras rond het huis wordt aan de westzijde geflankeerd door een formeel ingedeelde kruidentuin. Vanuit de keuken is het nu makkelijk kruiden plukken. Een volle hortensiahaag gecombineerd met een groenblijvend haagje markeert de erfgrens met de buren. Het zicht op de weg blijft bestaan.

Een echte eyecatcher in deze ingetogen landschappelijke tuin is een royale vaste plantenborder met een explosie aan kleuren. De border ligt als een soort eiland midden in het gras, naast de aangevulde bestaande hoogstam fruitboomgaard die tevens dient als schapenweide.

Ook aan de achterzijde van de schuur is een zitje gecreeerd. Hier zit je beschut tussen fijnbladig bamboe, maar met direct zicht op de sloot en de weilanden.

De tuin is in het najaar van 2014 aangelegd in samenwerking met Beemster Groenvoorziening.

reactie opdrachtgever


‘We zijn erg blij met onze tuin, we vinden het een heerlijk resultaat, een compliment voor Ria. Wij krijgen veel complimenten op de ‘eilandborder’! De aanleg verliep volgens een mooie strakke planning, helemaal goed.’ 

Foto’s


Foto’s oude situatie en aanleg


schets concept tuinontwerp