Watervriendelijk betekent in deze tuin dat er ruimte is gemaakt voor waterberging.

De regenpijp kan optioneel worden afgekoppeld van de hemelwaterafvoer. Via een gootje, tevens de scheiding van twee terrassen, loopt het regenwater naar een verlaagd plantvak. Onder dit plantvak zijn infiltratiekratten aangelegd die dienen als regenwaterreservoir. Vervolgens infiltreert dit water langzaam in de bodem. In deze natte laagte staan planten die periodiek tegen natte voeten kunnen, maar ook bestand zijn tegen drogere periodes. Het terras zweeft gedeeltelijk boven de laagte

Met dit concept ontwerp is de tuin bestand tegen het steeds extremer wordende klimaat. Piekbuien en droogte komen steeds vaker voor, ook in onze tuinen zullen we hier rekening mee moeten houden. Bovendien kun je met watervriendelijke elementen zoals wadi’s, gootjes, vijvers en regentonnen spannende tuinontwerpen maken. Door verschillende omstandigheden te creëren is er meer variatie in beplanting mogelijk. Ook voor dieren is water aantrekkelijk, het maakt je tuin letterlijk en figuurlijk levendiger.

Van dit concept ontwerp zijn twee varianten gemaakt, een met en een zonder waterberging. De opdrachtgever gaat vervolgens zelf met het concept aan de slag.