Stadse schooltuin

Van schoolplein naar stadstuin
Voor de appartementen in dit voormalig schoolgebouw is het schoolplein opgeknipt in meerdere stadstuintjes. De uitdaging was om in de beperkte ruimte zo veel mogelijk groen te creëren. De bewoners wilden vanuit hun hoger gelegen woning uitkijken op een mooie tuin. Bovendien wensten ze een praktische indeling voor hun nieuwe tuin.

Uitgebalanceerd ontwerp
In het ontwerp is zorgvuldig gekeken naar de wisselwerking met het monumentale gebouw. Over het uitzicht vanuit de woningen en vanaf de openbare weg op de tuin is goed nagedacht.
Met een transparante stalen pergola is voor de bewoners een subtiele beslotenheid gecreëerd. De Clematis Bill Mackenzie groeit hier als snel overheen en geeft maandenlang frivole gele bloemen en uitgebloeide pluizen. Ook de verhoogde plantenbak draagt bij aan de privacy, zonder het aanzicht van het gebouw te verstoren.
Met een patroon van stoere betonplaten in verschillende afmetingen is de tuin verdeeld in terras, pad en plantvakken. Dit is ook goed te zien vanuit de hoger gelegen appartementen. Tussen de betonplaten is ruimte voor kruipende planten. Regenwater kan hier goed in de bodem zijgen. Met weelderige beplanting wordt de architectonische indeling verzacht. Een combinatie van groenblijvende planten, siergrassen en bloeiende vaste planten geeft het hele jaar een aantrekkelijk beeld.

In juni 2018 is de tuin aangelegd i.s.m. Beemster Groenvoorziening.

Haarlem
Particuliere opdrachtgever