Terassen duintuin

Natuurlijk

Deze tuin ligt aan de rand van Zandvoort met uitzicht op de waterleidingduinen. In plaats van de bestaande stenige tuin wilden de bewoners graag een natuurlijke duintuin, passend bij de omgeving.

Onttegeld

In het ontwerp is de buitenste ’terrasring’ helemaal ‘onttegeld’. De ruimte is opgevuld met glooiende duintjes. Daar waar meer privacy wenselijk is zijn de duinen hoger. Met een golvende rij stoere palen is het zicht op het terras deels weggenomen. De palen komen terug in de keermuurtjes langs de entree en in de erfscheiding met de buren.
In de inrit zijn de tegels vervangen door schelpen. Hierdoor wordt de kustsfeer versterkt en kan regenwater bovendien goed in de bodem zijgen.

Duinbeplanting

Op Zandvoortse duinen hoort duinbeplanting. De basis bestaat uit helmgras met hier en daar een toefje zandhaver. Toorts en teunisbloem zorgen voor gele accenten. Daarnaast zijn er dennen, een meidoorn, duindoorn, kruipwilg, egelantier, liguster en kardinaalsmuts aangeplant. Om het de beplanting makkelijker te maken is er een druppelsysteem verwerkt in de duintjes. Aan de zijkant van het huis is een schelpenterras met een robuuste pergola gemaakt. Begroeid met een druif zal dit welkome schaduw geven in de zomer.

Kustwaardig

Zowel het huis als de tuin hebben een geweldige metamorfose ondergaan. De tuin reageert prachtig met de omgeving en heeft veel natuurwaarde gekregen. In combinatie met het opgefriste huis is het een kustwaardig geheel geworden.
Tijdens het aanleggen van deze duintuin in april 2020 ontvingen we vele positieve reacties van zowel voorbijgangers als van de bewoners.

Zandvoort

Particuliere opdrachtgever

Ons huis is in 2019/2020 helemaal opgeknapt. De tuin bestond uit twee terrassen rondom het huis die volledig waren betegeld. We wilden een onderhoudsarme tuin (maar geen tegels), die meer privacy bood en die zou passen in het duinlandschap van Zandvoort. Daarnaast moest het binnen ons budget passen. Ria heeft een ontwerp gemaakt, waarbij ze het terras dat grenst aan het huis grotendeels intact heeft gelaten en het buitenste terras heeft getransformeerd in een prachtig duinlandschap met grassen en bloemen. Als we op ons terras staan dan loopt onze tuin naadloos over in het duinlandschap van de waterleiding duinen. Er is geen inkijk meer van de weg omdat de duintjes voorbijgangers het zicht ontnemen. En vanaf de straatkant vinden we het aangezicht nog mooier omdat het huis in de duinen lijkt te liggen.