Vergroening openbaar pleintje

Operatie Steenbreek

De winkeliers en bewoners vonden hun pleintje veel te stenig en te kaal. Via Steenbreek023 hebben ze de vergroening van hun buitenruimte in gang gezet. En dat is goed gelukt!

Bewoners initiatief gesteund door gemeente Haarlem

De Gemeente Haarlem is in actie gekomen door het plein gedeeltelijk te onttegelen. Bos, erf & landschap mocht het beplantingsplan maken en aanleggen, samen met een aantal bewoners. Er zijn voornamelijk sterke vaste planten en siergrassen aangeplant. Het wordt een combinatie van vrolijke kleuren door het jaar heen. Maar ook in de winter is er nog groen en sierwaarde te zien. Voorbijgangers reageerden enthousiast, tijdens de aanleg werd meteen duidelijk hoe veel prettiger deze openbare ruimte al aanvoelde. Door de vergroening krijgt het plein niet alleen een vriendelijker karakter, ook de waterhuishouding wordt hier mee verbeterd.
De betrokken bewoners en winkeliers gaan de plantvakken zelf onderhouden. De verwachting is dat de beplanting binnen twee jaar mooi vol en weelderig is.

Vanaf de zomer van 2017 is er al rijkelijke bloei te zien. Er worden regelmatig bijen en hommels gespot. Ook de bestaande grote iep lijkt het meer naar haar zin te hebben. Missie geslaagd!

Een filmpje van de opening door de wethouder is hier te zien.

Haarlem

Opdrachtgever: Steenbreek 023/Gemeente Haarlem

2017