Zeisterbos wordt Toeristisch Overstappunt (TOP)

intentieverklaring TOP Zeisterbos getekend

Geschreven door Ria Bos

18 mei 2017

Utrechts Landschap, de gemeente Zeist en restaurant ’t Jagershuys hebben een intentieverklaring getekend om het Zeisterbos te gaan ontwikkelen tot een Toeristisch Overstappunt (TOP). ’t Jagershuys in het Zeisterbos moet hiermee hét vertrekpunt worden voor recreatie en natuurbeleving in de gemeente Zeist.
Bos, erf & landschap kijkt uit naar de uitvoering van het ontwerp in 2018!

Het Zeisterbos vormt al 100 jaar een recreatieve trekpleister voor inwoners van Zeist en mensen uit de weide omgeving. Mensen komen er wandelen, fietsen en genieten van de mooie natuur. Gezinnen bezoeken de manenschapen, het hertenkamp en Bezoekerscentrum De Boswerf. Sportievelingen trekken vanuit het hele land naar het Zeisterbos om te mountainbiken en te trimmen.

Recreatief vertrekpunt

Middenin het Zeisterbos ligt restaurant ’t Jagershuys. Van oudsher is deze uitspanning een ideaal recreatief vertrekpunt. De betrokken partijen willen deze plek de komende jaren ontwikkelen tot een Toeristisch Overstappunt (TOP). Om dit te realiseren, gaan de gemeente, het restaurant en Utrechts Landschap een aantal punten aanpakken.

Verbeteringen

De recreatieve voorzieningen in het Zeisterbos worden verbeterd door de aanleg van rolstoelpaden, een fietsenstalling en informatievoorziening. Bovendien werkt Utrechts Landschap aan het vergroten van het oppervlak natuur en de kwaliteit daarvan. Tenslotte wil de stichting diverse cultuurhistorische elementen in het Zeisterbos herstellen, zoals het groene bergje, de vijver en het verblijf van de manenschapen.

Om voldoende parkeergelegenheid te creëren, worden er parkeerplekken aangelegd op het voormalige midgetgolfterrein naast ’t Jagershuys. De verkeersveiligheid rondom het restaurant wordt verbeterd door de inrit aan de Woudenbergseweg te sluiten en op de Jagerssingel schijn- of plateaudrempels aan te leggen.

Planning

Het komende jaar worden de planologische procedures voor het project doorlopen. De start van de uitvoering staat gepland voor de 2e helft van 2018. Vooraf zal er een excursie voor bewoners en recreanten worden georganiseerd.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren dit jaar ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 630 vrijwilligers, 23.500 Beschermers en 56 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Persbericht Utrechts Landschap, De Bilt, 18 mei 2017. Foto: Norbert Waalboer Fotografie

Kijk hier voor meer informatie over het ontwerp door Bos, erf & landschap

Andere berichten
Nieuwe werkplek

Nieuwe werkplek

Per heden heeft Bos, erf & landschap een prachtige nieuwe werkplek in Broedplaats Bogota in Halfweg.

Share This