Besloten achtertuin

Concept ontwerp
Voor deze tuin is een concept ontwerp opgesteld om de indeling en de beleving van de tuin te verbeteren. Met vloeiende lijnen, gevarieerde zitjes en weelderige beplanting wordt de tuin aantrekkelijker om in te verblijven en om naar te kijken. Voor de tuin eigenaresse was deze nieuwe indeling een eye opener. Ze heeft de tuin nagenoeg helemaal conform het ontwerp laten aanleggen, met toevoeging van een extra zitje. Een charmant resultaat, waar ze nog lang plezier aan zal beleven.

Watervriendelijke variant: ruimte voor waterberging
Aan de conceptschets is een watervriendelijke variant toegevoegd, om de tuin eigenaresse de mogelijkheid te bieden haar tuin nog toekomstbestendiger te maken.

In deze versie kan de bestaande regenpijp optioneel worden afgekoppeld van de hemelwaterafvoer. Via een gootje, tevens de scheiding van twee terrassen, loopt het regenwater naar een verlaagd plantvak. Onder dit vak zijn infiltratiekratten aangelegd die dienen als regenwaterreservoir. Vervolgens infiltreert dit water langzaam in de bodem. In deze natte laagte staan planten die periodiek tegen natte voeten kunnen, maar ook bestand zijn tegen drogere periodes. Het terras zweeft gedeeltelijk boven de laagte

Met een watervriendelijk ontwerp is de tuin bestand tegen het steeds extremer wordende klimaat. Piekbuien en droogte komen steeds vaker voor, ook in onze tuinen zullen we hier rekening mee moeten houden. Bovendien kun je met watervriendelijke elementen zoals wadi’s, gootjes, vijvers en regentonnen spannende tuinontwerpen maken. Door verschillende omstandigheden te creëren is er meer variatie in beplanting mogelijk. Ook voor dieren is water aantrekkelijk, het maakt je tuin letterlijk en figuurlijk levendiger.

Heemstede
Particuliere opdrachtgever