De belangrijkste wens van de bewoners was een vriendelijker en groener zicht vanuit huis op de wand van de buren. Daarnaast waren alle ooit gekregen planten tot een groene massa verworden waardoor de planten afzonderlijk weinig meer tot hun recht kwamen. Ook wilden ze ‘iets’ met de bestrating, maar concrete ideeën waren er niet.

Samen hebben we de wensen en ideeën ontrafeld en afgewogen. Uitgangspunt was een ruim terras waar het hele gezin rond de tafel kan zitten. Maar met behoud van zoveel mogelijk ruimte van groen. Bos, erf en landschap heeft een kleine verschuiving van de bestrating en de plantvakken voorgesteld om het groen maximaal te kunnen beleven. Samen met de sedummatten en wintergroene leibomen op het dak van het schuurtje is de hele tuin groener en vriendelijker geworden.

De tuin is daarnaast enorm opgefrist door de bestaande betonklinkers om te draaien en te combineren met een lijnenspel van betonstroken. Het verspringen van de lijnen en inkepingen met een groen tapijtje geven een speels en eigentijds effect.
Met een stoere u-vormige pergola van lariks hout is hoogte in de tuin aangebracht. In combinatie met klimplanten werkt dit als een transparante groene ruimteverdeler, de tuin lijkt hierdoor groter.

De woning ligt aan een smal straatje. Langs de gevel hebben we een klein geveltuintje met sterke en gevarieerde beplanting aangelegd.
In de beplanting zijn weloverwogen keuzes gemaakt. Juist in een beperkte ruimte is het van belang dat de beplanting jaarrond een interessant beeld geeft en dat de juiste plant op de juiste plek staat. Een deel van de bestaande planten is behouden.
De tuin heeft weer lucht en ruimte gekregen en de bewoners genieten dagelijks van hun nieuwe groene uitzicht.

De tuinaanleg is in het voorjaar van 2018 verzorgd door Beemster Groenvoorziening i.s.m. Bos, erf & landschap.

reactie opdrachtgevers


‘Wij zijn enorm tevreden over het ruimtelijk effect van onze vernieuwde tuin. Het voelt groter. Juist in een kleine besloten stadstuin is dat een kunst. Het groene dak en de beplanting erop voor de blinde muur maken onze tuin tot een natuurlijke groene plek midden in de stad.’

foto’s oude situatie en aanleg