Dit theehuis met ijskelder is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd op landgoed Heidestein te Zeist. Aanvankelijk boven alles uit torenend op een opgeworpen wal, inmiddels verscholen tussen de bomen. Theehuis Heidestein krijgt een nieuwe start!

 

Landgoed Heidestein, Utrechts Landschap

Op het landgoed werden vijvers, beekachtige kanalen en paden met tunneltjes onder de wal door aangelegd. Sinds 1974 is het landgoed in bezit van Stichting het Utrechts landschap. Het vormt samen met de landgoederen Bornia en Noordhout een groot natuurgebied tussen Zeist en Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug. In het kader van ‘Heel de heuvelrug’ zet het UL zich in om de natuur op de Heuvelrug weer met elkaar te verbinden. Herstel van natuur en cultuurhistorie gaan hierbij hand in hand.

Theehuis als recreatiewoning

Het ‘theehuis Heidestein’ wordt door het UL omgevormd tot recreatiewoning. Interieur en buitenruimte worden aangepast op deze nieuwe functie. Op schetsmatige wijze geeft het concept ontwerp van Bos, erf & landschap de nieuwe indeling en invulling van de buitenruimte weer. In het ontwerp is aansluiting op de recente herinrichting van padenstructuur en materialisatie van het Landgoed gevormd. De toegang tot het erf is verbeterd en de erfscheiding zal vloeiender opgaan in de bestaande glooiingen. Ook krijgt de zichtlijn vanaf het pad op het karakteristieke tunneltje meer ruimte. Voor de ‘vakantiegangers’ zijn er meerdere zitjes met aandacht voor zowel privacy als zicht op de vijver die voor het theehuis ligt. Een buitenruimte waar men van natuurlijk comfort, uitzicht en rust kan genieten.

In juni 2017 is er akkoord gegeven voor de uitvoering van het project.

Foto’s toen en nu (2017)