Uitwerking tuinontwerp & aanleg

De kruidentuin met pergolaterras wordt omkaderd door een kleurrijke plantenzee, de siertuin tuin ligt binnen een inheemse bomen- en heesterrand. Beleving en dagbesteding spelen een belangrijke rol in deze instellingstuin.

De zorginstelling maakt onderdeel uit van landgoed Duin en Bosch te Castricum. Voor de tuin van woongebouw Breehorn heeft de zorginstelling een voorlopig ontwerp laten maken door een extern bureau. In dit woongebouw wonen zorgcliënten, ze zijn betrokken bij het ontwerpproces door aan te geven welke beplanting hen aan spreekt. Voor de uitwerking van het voorlopig ontwerp naar een definitief ontwerp met beplantingsplan en uitvoeringsinstructies is Bos, erf en landschap gevraagd.

Met de uitvoering en aanleg is in maart 2015 gestart. Dit wordt gedeeltelijk intern verzorgd door een ‘groenploeg’ bestaande uit zorgcliënten (dagbestedingstraject) en hun begeleider. Ter ondersteuning verzorg ik een deel van de projectbegeleiding en de complexere (prairie) beplantingsvakken zijn grotendeels door mij uitgezet en ingeplant. Gebruikte werkinstructies, beplanting- en materiaalkeuze en de planning voor de aanleg zijn zoveel mogelijk afgestemd op de mogelijkheden van de groenploeg. Ook wordt er rekening gehouden met een onderhoudsvriendelijk beheer voor de toekomst, dit zal ook worden uitgevoerd door dagbesteding van zorgcliënten.

De beplanting bestaat uit diverse zones:

  • kruiden met bloemen
  • siergrassen met bloemen (prairie beplanting)
  • heesters met ‘pluk’ bessen
  • inheemse heesters en bomen

Steekwoorden voor de gekozen beplanting zijn: kleur-, geur-, smaak- en seizoensbeleving, biodiversiteit en ecologische waarde. Qua beeld refereert de beplanting aan het duinlandschap waarin het landgoed gelegen is.

In het uitzonderlijk droge voorjaar en begin zomer van 2015 is er door de cliënten met man en macht gewerkt om de planten van voldoende water te voorzien en van onkruid te ontdoen. De beplanting staat er daardoor prachtig bij, het is in korte tijd weelderig mooi gegroeid. De kruidenvakken en de pergola worden in het najaar van 2015 of het voorjaar van 2016 aangeplant, waarmee het plaatje van de tuin compleet wordt.

foto’s augustus 2015


ontwerp & beplantingsplan


foto’s aanleg