Kleurrijke instellingstuin

Beleving en dagbesteding spelen een belangrijke rol in deze instellingstuin. De kruidentuin met pergolaterras wordt omkaderd door een kleurrijke plantenzee. De siertuin tuin ligt binnen een inheemse bomen- en heesterrand.
De zorginstelling maakt onderdeel uit van landgoed Duin en Bosch te Castricum. Voor de tuin van woongebouw Breehorn is een voorlopig ontwerp gemaakt door een extern bureau. De zorgcliënten zijn betrokken bij het ontwerpproces en de keuze van de beplanting. Voor de uitwerking naar een definitief ontwerp met beplantingsplan is Bos, erf & landschap gevraagd.
Bij de uitvoering is de ‘groenploeg’, bestaande uit zorgcliënten (dagbestedingstraject) en een begeleider, ingeschakeld. Werkinstructies, beplanting- en materiaalkeuze en de planning zijn afgestemd op de groenploeg. Het aanplanten van de complexere beplantingsvakken is door Bos, erf & landschap verzorgd. Er is rekening gehouden met een onderhoudsvriendelijk beheer voor de toekomst, haalbaar voor dagbesteding van zorgcliënten.
De beplanting bestaat uit diverse zones:
  kruiden met bloemen
  siergrassen met bloemen (prairie beplanting)
  heesters met ‘pluk’ bessen
  inheemse heesters en bomen
Steekwoorden voor de gekozen beplanting zijn: kleur-, geur-, smaak- en seizoensbeleving, biodiversiteit en ecologische waarde. Qua beeld refereert de beplanting aan het duinlandschap waarin het landgoed ligt.
Castricum
Opdrachtgever: Parnassiagroep