Wateroverlast pleidooi voor groene tuinen

Geschreven door Ria Bos

29 juli 2014

De hevige wateroverlast van 28 juli brengt de voordelen van groene tuinen en openbare ruimte onder de aandacht in de media. Weersextremen zoals piekbuien en droogte komen steeds vaker voor door klimaatveranderingen. Het riool heeft onvoldoende capaciteit, maar ook de sterke verstening van stedelijke gebieden speelt hierin een grote rol. Operatie Steenbreek gaat de strijd tegen de verhardingen aan.

Joop Spijker van onderzoeksbureau Alterra is betrokken bij Operatie ‘Steenbreek’ een actie waarbij natuurorganisaties en ecologen de strijd aan gaan met de verharding in Nederlandse tuinen. Mensen beschouwen ‘stenen tuinen’ vaak als praktischer en goedkoper dan een groene tuin.

De effecten van de sterk toenemende verstening van de afgelopen jaren worden nu echter goed merkbaar: insecten hebben er last van, regenwater kan geen kant op en hitte blijft langer hangen in de zomer.

De operatie zet in het voorjaar van 2015 een grote publiekscampagne uit ‘om mensen bewust te maken van de gevolgen van al die stenen in hun tuin’ . Ook tuincentra worden hierbij betrokken.

Zoals op radio 1 samengevat: Groene tuinen moeten weer hip worden!

(bronnen: cvandaag en radio 1, De Ochtend 29 juli 2014)

Andere berichten
Share This